Zij weet haar persoonlijke verhaal feilloos te plaatsen in de context van een Hindoestaanse achtergrond, en de vaak onbewuste conflicten en trauma’s uit eerdere generaties die meespelen als het gaat om huiselijk geweld. Ze gaat in op de culturele aspecten van religie, eer, schaamte, hiërarchische verhoudingen en (huwelijkse) status.
Op levendige en heldere wijze wordt ingegaan op het loyaliteitsconflict dat ontstaat doordat twee dingen in de opvoeding tegelijk bestaan. Het eerste is dat de ouder zorg geeft en goede dingen geeft en doet. Tegelijk gebeuren er pijnlijke dingen. Letterlijk door fysieke mishandeling en figuurlijk door liefde en persoonlijke aandacht te onthouden en vaak ook door kinderen de schuld te geven van hun gedrag. Shielta laat zien dat dit voor een kind niet uit elkaar te houden en niet te plaatsen is. De relatie met de ouders wordt dubbel en onberekenbaar. De gehechtheid is er wel, maar dan in een angstige vorm.
Het boek maakt voelbaar hoeveel kracht en moed er nodig is op de weg naar herstel en dat familie de meest krachtige maar ook de meest kwetsbare band is die we hebben.
De aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling en of getuige zijn van partner mishandeling is vanuit de overheid beschreven in kaders, protocollen en meldcodes. Met mijn ervaring als manager ketensamenwerking in de aanpak van huiselijk geweld was ik belast met de aansturing van de samenwerking tussen zorgaanbieders politie en justitie. Momenteel werk ik als leidinggevende aan een team dat regie voert op de inzet van zorg bij complexe meervoudige problematiek. Dit boek daagt uit om in organisaties iedere dag weer opnieuw die kaders in te kleuren. Hoe voer je een complex gesprek? Hoe werk je samen om de situatie van cliënten te verbeteren? Stilstaan bij culturele achtergronden en de culturele sensitiviteit van professionals vergroten. Werken met gezinnen waar geweld achter de voordeur is, betekent werken met je hoofd, je hart en je handen. Willen en durven opkomen voor het kind vergt lef.
Hulpverlenend optreden bij huiselijk geweld en kindermishandeling stelt hoge eisen aan betrokken professionals. Elke schoolbegeleider, elke hulpverlener en coach die mishandelde kinderen wil herkennen en begrijpen, kan van dit verhaal, met praktische tips, veel leren. Het geeft een aantal bruikbare handvatten.
Het boek is een waardevolle en moedige bijdrage aan het doorbreken van de zwijgcultuur. Mishandelde kinderen/ jongeren verdienen veel meer aandacht en ondersteuning van omringende volwassenen. Shielta spoort ons allen aan om deze kinderen een stem te geven, te luisteren en waar nodig te handelen.