Red je er één, dan red je de hele wereld

In het kader van het project “Levensverhalen vol Veerkracht”, zal Amal Liban op 9 april in het Vadercentrum, in het bijzijn van publiek, geïnterviewd worden op het thema Vrouwelijke Genitale Verminking. Ze zal vertellen over haar zoektocht naar wat er met haar is gebeurd op het gebied van Vrouwelijke Genitale Verminking en over haar weg naar herstel.  Amal hoopt  dat haar verhaal  o.a. bijdraagt aan een betere bekendheid voor hulpverleners. Het verhaal is dan ook interessant voor een ieder die meer wil weten over het thema vrouwenbesnijdenis en/of werkzaam is als hulpverlener, arts, dan wel in de ketenzorg betrokken is bij dit thema (justitie, polite, onderwijs).

Amal begon aan haar reis, nadat ze op 15 jarige leeftijd de de film Desert Flower had gezien. Desert Flower is de verfilming van het gelijknamige boek van Waris Dirie, waarin zij haar levensverhaal heeft beschreven, met als doel bewustwording op het thema Vrouwelijk Genitale Verminking en het voorkomen ervan. Alhoewel Waris zich later heeft afgevraagd of ze door het delen van haar levensverhaal niet teveel heeft prijs gegeven over haarzelf en of dat afweegt tegen de kritiek die ze te verduren kreeg, de schaamte die er nog is in de eigen cultuur, de hardnekkig dogma’s waardoor gebruiken in stand worden gehouden, heeft ze geen spijt van deze keuze.

Waris Dirie heeft de Desert Flower Foundation opgezet waarmee ze wereld-wijd voorlichters opleidt en klinieken heeft geopend voor het aanbieden van hersteloperaties. Een van deze klinieken is gevestigd in Nederland, alwaar Amal haar hersteloperatie heeft ondergaan. Waris Dirie gelooft in haar motto ” red je er één, dan red je de hele wereld”, omdat zij ervan overtuigd is dat degene die geholpen worden ambassadeurs zijn om anderen te helpen. Het is mooi om te zien dat dit inderdaad zo werkt en Amal haar verhaal deelt om anderen het leed en de zoektocht te besparen