De kracht van loslaten

Loslaten, het klinkt zo makkelijk maar hoe doe je dat?

In het dagelijks leven zijn we gehecht geraakt aan onze dierbaren, familie en vrienden, ons huis, ons werk, onze spullen. Vanuit ons ego identificeren we ons er mee en ontlenen we er status aan. “Ik ben de vrouw van, de dochter van, ik ben accountant ”. Vaak levert deze gehechtheid voordelen op. Een baan biedt veiligheid omdat er een inkomen is. Familie en vrienden geven ons de sociale steun die we nodig hebben. Soms blijkt echter dat de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen. Dan vinden we in het werk geen uitdaging meer en zijn we ver verwijderd van onze passie. De relatie mist een hartsconnectie en sommige vrienden lijken niet meer in je leven te passen. Een andere keer moeten we afscheid nemen van dierbaren, iets wat ons dwingt om los te laten.  Het niet loslaten van je eigen gehechtheid, je eigen hoop, je eigen verwachtingen en verlangens kan je gevangenhouden in een situatie. Waarbij je langzaam maar zeker verwijderd raakt van jezelf en het lijkt alsof je geen keus hebt.  Loslaten kan beangstigend zijn, omdat je denkt dat de ander nog wat van je verwacht of omdat je bang bent voor kritiek. Je bent dan meer gericht op de behoefte van de ander, dan op je eigen behoefte. In dat geval handel je niet vanuit je ware gevoelens, maar vanuit schuldgevoel en angst.

loslaten-4Verwachtingen die niet uitkomen brengen stress, frustratie, boosheid, irritatie en verdriet met zich mee als je deze niet loslaat. Je hebt geen controle op wat andere doen, alleen op hoe jij zelf met je verwachtingen omgaat. Om te kunnen loslaten is het nodig je ware gevoelens te herkennen. Het herkennen van je ware gevoelens is iets wat je niet geleerd wordt in de huidige maatschappij. Emoties en gevoelens worden juist vaak onderdrukt en weggestopt. Het wordt gecompenseerd door hard werken, door te blijven bij dat wat bekend en vertrouwd is, door situaties of personen te ontlopen. De emoties en gevoelens die daarmee gepaard gaan hebben invloed op je relaties en hoe je met mensen omgaat. Omdat je door het niet durven loslaten iets onderdrukt wat niet in overeenstemming is wat je eigenlijk vanuit je hart zou willen. Je onderdrukt de angst, die gepaard gaat met het maken van keuzes om vanuit je passie en potentie te leven.

Om te kunnen loslaten heb je een veilige en vertrouwde omgeving nodig, waarbij je onderzoekt welke beschermende lagen je opgebouwd hebt, welke muren je opgetrokken hebt. Paradoxaal genoeg gaat loslaten over toelaten van datgene wat je diep in je hart zou willen. Toelaten vraagt van je om voorbij je eigen angst te gaan en deze aan te kijken. Door het aankijken van je eigen angsten kan je je eigen beperkingen zien en loslaten wat niet langer bij je past in je leven.

Loslaten betekent accepteren dat dingen niet zo lopen zoals je wellicht gewenst of gehoopt had in het vertrouwen dat je laat gaan wat gaat en ziet wat overblijft. In het vertrouwen dat door los te laten er ruimte ontstaat. Loslaten brengt vrijheid met zich mee die sommige deuren doet dichtgaan en andere deuren doet open gaan.
Ik ben benieuwd welke deuren er in 2017 voor jou open gaan!